Is snowboarden uit of in?

Geplaatst 07/10/2016
Saskia

Snowboarden is al meer dan 50 jaar oud. Of jong :-). De laatste jaren lijkt het erop dat de sport aan populariteit ingeboet heeft. Maar is dat zo en vooral: is het terecht?

Snowboarden werd "uitgevonden" in de jaren '60 door ene Sherman Poppen die gek was van surfen. Hij wilde heel graag eens over de sneeuw surfen in plaats van over de golven. Hij ging aan de slag en ontwierp een surfplank voor in de sneeuw die vervolgens voor nog geen 15 dollar in de schappen van de winkels kwamen te liggen. Hij noemde het de "snurfer" (ik verzin het niet :-)). Zo zijn er miljoenen van dit exemplaar verkocht.

In de jaren '70 werd de plank verder ontwikkeld en kwam de snurfer terecht bij ene Jake Burton Carpenter die hem verder verfijnde. Zo plaatste hij er waterski-bindingen op en nam de plank in productie. Prijs: 38 dollar. Maar er waren meer kapers op de kust: Tom Sims, voormalig skateboarder en Bob Webber gingen zich professioneel bezig houden met snurfen. 

Snurfers mochten niet op de piste en om de planken uit te proberen werd er stiekem, 'snachts op de piste geboard. Eind jaren '70 werden de eerste wedstrijden gehouden waaraan Jake Burton ook meedeed. 

Hilarische beelden uit de jaren '80. Snowboarders mochten niet in de lift....

In de jaren die volgde kwam de snurfer ook naar Europa en werd het board verder verfijnd. In 1987 werd het eerste wereldkampioenschap in Europa gehouden en werd snowboarden steeds populairder. Het board ging steeds meer richting het board dat we nu kennen. Ook in Nederland werd snowboarden steeds populairder en was Thedo Remmelink de eerste Nederlander deelnemer aan de Giant Slalom en werd tiende. Nu is het snowboard niet meer weg te denken van de pistes.

undefined

Toch lijkt de populariteit tanende en lijkt het alsof er minder snowboarders op de piste te vinden zijn. Hoe dat kan?

 Een makkelijke vraag, maar een lastig antwoord.

Ik denk dat we voor de beantwoording moeten kijken naar de techniek. Met de komst van de carve skies is skien niet alleen veel gaver geworden, maar het heeft er ook voor gezorgd dat skien als makkelijker wordt ervaren. Door de carve ski kun je makkelijker je bochten maken en daardoor voor meer mensen bereikbaar en relatief makkelijk te leren, hoewel écht carven wel de nodige oefening behoeft. Dat heeft er voor gezorgd dat veel snowboarders (terug) zijn gegaan naar ski's. 

Maar de komst van de twin-tips heeft ervoor gezorgd dat hiermee ook allerlei vette tricks te doen zijn; toch jarenlang het domein van de snowboarder. Daarmee heeft het skien ook weer een stoerder imago gekregen en stapten nog meer snowboarders over naar het skien.

Zelf ben ik een die-hard snowboarder en zal mogelijk tot in de lengte van dagen op mijn board te vinden zijn. Als is alleen maar vanwege het feit dat ik niet eens kan skien.........Snowboarden zal dus altijd blijven!

Advertorial
Met korting naar seizoensafsluiting Ischgl

Net als voorgaande jaren wordt ook dit jaar het winterseizoen van Ischgl door een grote naam afgesloten. Met een spectaculair optreden van de beroemde Italiaanse rocker Zucchero, op 30 april 2017, belooft het weer een spectaculair feest worden.

Advertentie

Video van de dag

Advertentie