• Artikelen
 •  Hoe word je skileraar arnwaerter deel 1

Hoe word je skileraar. Arnwaerter deel 1

Geplaatst 20/10/2013
RoCo

Monitoren opleiding: gegeven door de Oostenrijkse skischool, Anwaerter Deel 1. Dit eerste deel is indoor in Landgraaf, een week met overnachting. Dat zullen we eens even snel gaan doen, maar dat viel even tegen.

Zondagmorgen 25 augustus 07.00 vertrokken richting Landgraaf om daar de Anwärter Deel 1 te gaan volgen en vol goede moed.

Rond 8u30 terplaatse aangekomen en daar maakten we kennis met onze lesgenoten en de leraren.  Ik was met mijn 47 lentes de “oudste”, dan was er mijn maatje Dave met 42 lentes en dan een enorme generatiekloof, want 15 jaar tot 21 jaar was de leeftijd van de medestudenten.

undefined

Onze skileraar was Hans een Oostenrijkse Staatsleraar van 24 jaar.

Snowworld op zichzelf zal bij de meesten wel gekend zijn, tijdens onze week trainden er een Italiaans, Engels en Duits jeugd skiteam.  Het Hotel Snowworld is een 4 sterren Hotel met prachtige kamers: een inloop douche en achter het bed een wandfoto van ergens in de bergen.  Het ontbijt, middag- en avondeten was ook steeds dik in orde met voldoende keuze.

undefined

Maar we zijn niet naar hier gekomen om te slapen en te eten maar voor onze Anwärter opleiding en dat begon direct de eerste dag met een eerste deel praktijk van 2 uur. Hier werd gekeken wat je algemene techniek was.

undefined

Daarna starte men met de officiële theorie en praktijk lessen. Alle de dagen was de dagindeling ongeveer de volgende:  9.00 – 11.00 praktijk op de piste van  11.00 – 13.00 theorie gevolgd door middageten.  Na de middag 14.00 – 16.00 praktijk en 16.00 – 18.00 theorie gevolgd door avondeten en daarna 2 uur vrije training.

Dus als je dan even meetelt heb je op een normale dag:  4 uur theorie en 4 tot 6 uur praktijk. Dan nog je etenstijd erbij en studeren. Ik kan je garanderen, het is zwaar en veel tijd voor ontspanning  is er niet.

Tijdens deze week kom je tot het besef dat je kan “skiën” maar bijlange niet zoals het hoort en zeker niet voldoende om een voorbeeld te zijn voor beginners.  Dus werken we aan demonstratief perfect skiën.

Om je een idee te geven van hoe zwaar deze opleiding is:  ik ski vanaf mijn 12e jaar, heb verschillende jaren les gevolgd en ga de laatste acht jaar 7 tot 8 weken op wintersport, heb een BLOSO ingangsexamen en een monitoren opleiding op de Hintertux gedaan en voor beiden geslaagd. 

Nu tijdens deze opleiding van Anwärter waren er twee dagen dat ik het echt niet meer zag zitten, dat ik dacht dat ik niets goed kon doen, laat staan goed kon skiën.   Met andere woorden je leert bij maar tijdens dit leerproces kom je jezelf een paar keer tegen en dan zakt je moed je in de schoenen.  Zoals ik kon horen was dit zo bij bijna alle cursisten.

undefined

Leren, oefenen, foutjes corrigeren en terug oefenen en dat hebben we veel gedaan.  Ook moesten we de theorie onder de knie krijgen want vrijdag was er zowel een praktisch– als theoretisch examen.  Studeren wil zeggen tot 24.00 of tot 02.00 en praktijk oefenen tijdens de vrije trainingsuren gebeurde tot uiterlijk 22.00.

Donderdag is dan de dag dat je het aangeleerde moet gaan omzetten in een les, iedereen krijgt een onderwerp Einleitung, Schuss, Pflugg, enz… deze les moet je brengen voor beginnende volwassenen en na de middag voor kinderen 3 – 6 jaar dus voorbereiden, terplaatse opbouwen en oefenen.

Ik kreeg als onderwerp Einleitung dus begroeting, voorstelling, kennismaking met het materiaal, Alpines Fahrverhalten en de eerste stappen op de ski’s.  Ik heb mijn oefening volledig in het Duits gedaan en het was goed, oef..

Na de middag Einleitung voor kindjes van 5 jaar, dit wil dus zeggen iets uitbouwen dat speels, fantasievol is of met andere woorden plezant is want de kinderen moeten Spass hebben. 

Ook dit was goed en de kinderen bleken onze medestudenten te zijn die met plezier de kinderstreekjes bovenhaalden.  Zelf moesten we dan ook kindje spelen in de oefeningen van onze medestudenten. Leerzaam en leuk.

Donderdagavond heb ik nog tot 22u aan het oefenen geweest op mijn praktische testen en het lukte langst geen kanten, douche genomen en tot 2u mijn samenvattingen van de theorie aan het leren geweest.

Dan was het zover, VRIJDAG de dag van de waarheid, opgestaan om 6u30 en de theorie nog eens doorgenomen, ontbeten en om 8u15 op de piste om nog even wat verder te oefenen.

Om 9u30 was het zover en we krijgen allen een start nummer. Ik heb nummer 1, shit ik moet als eerste gaan.

We beginnen met korte bochten en de leraren leggen nog eens uit wat ze willen zien, ze skiën de oefening dan voor en beneden geven ze het teken dat ik mag vertrekken. 

Ik sluit even mijn ogen, concentreer me en vertrek onder aanmoediging van mijn medestudenten, zo gaat het ook voor mijn Kurven im Pflug en Carven Grundstufe.  Zelf vind ik dat ik 3 goede oefeningen heb geskied maar dat dacht ik in de week ook en dan waren ze volgens de leraar niet goed.  Nu denk ik te hebben getoond waar de inleidingsfase was, vor-hog-einwarts te komen, stabiele positie, auslose phase, steurungs phase, enz, enz…

undefined

Van 11u00 tot 12u30 is het theoretische examen en net zoals vroeger op school staan de bankjes mooi van elkaar en zit er per tafeltje een skiër en een boarder naast elkaar.  Het examen mag je doen in het Duits of Nederlands. 

Het examen ging over 4 hoofdstukken: Unterrichts -en bewegungslehre + kinderunterricht en gerätekunde dit met telkens 4 vragen per hoofdstuk.  Het ging goed en na 20 minuutjes was ik er vanaf.

Mondjesmaat kwamen ook de andere studenten naar boven en gingen we samen eten om 15u00 wisten we het resultaat en velen waren niet zeker of ze geslaagd zouden zijn voor de praktische proeven, ook ik niet 

Eindelijk was het uur van de waarheid aangebroken, het werd stil in de zaal, de monitoren gaven eerst nog wat uitleg maar iedereen wilde enkel weten of ze geslaagd waren.   Pffff wat een spanning of je nu 47, 15 of 21 was iedereen voelde het.

undefined

Bij de 3e naam was het mijn beurt en met een bang hart liep ik naar voren.  Hans vroeg me “wat denk je” waarop ik eerlijk antwoorde “ik heb geen flauw idee Hans”.  Toen kwam de verlossing: ik ben geslaagd, er ging een emotie door mijn lijf die ik moest controleren om niet te wenen van geluk. 

Dus nu heb ik mijn Anwärter Deel 1 en mag ik op de indoorpisten in België en Nederland skiles geven.

Nu moeten we nog een weekje naar Oostenrijk om Deel 2 te volgen. Dit ga ik doen de 2e week van de Paasvakantie in Kaprun Oostenrijk, hier komen er nog 2 theoretische hoofdstukken bij en voor het praktische gedeelte is er lesgeven aan echte kindjes bij.  In dit tweede deel moet het theoretische, praktische en de kindersles volledig in het Duits worden gedaan.

Wil je een degelijke opleiding volgen en denk je dat dit misschien iets voor jou is. Ga het vooral doen, maar eerlijk het is niet gemakkelijk.

Veel succes groetjes,

RoCo

Tags
skileraar

Er zijn 4 reactie(s). Plaats een reactie.

 • Bennie 12:10 - 21 Oct 2013

  Succes met deel twee! Leuk om te lezen. Zelf heb ik de anwarter drie jaar geleden in Oostenrijk gedaan en ik had de eerste dagen het idee dat ik er niks meer van kon. Gelukkig is het goed gekomen, maar het skiles geven is voor mij nu wel voorbij. 

 • RoCo 14:10 - 21 Oct 2013

  Bedankt Bennie

 • SnowreportTirol 12:10 - 23 Oct 2013

  Leuk verhaal RoCo!
  Ik heb in de tijd ook een ski en snowboardopleiding gevolgd bij Snowsport Nederland. Snowsport Nederland helpt je heel goed bij het zoeken naar een skischool en je hebt dus bijna gegarandeerd werk! Weet jij al waar jij heen gaat dit seizoen?

 • RoCo 03:12 - 02 Dec 2013

  Ik zit dit jaar in Livigno, Zell am Ziller, Flachau, Galtür/Ischgl, Voralberg, Kronplatz en terug Livigno.

Wil je reageren? Login of word ook lid.

Advertorial
Met korting naar seizoensafsluiting Ischgl

Net als voorgaande jaren wordt ook dit jaar het winterseizoen van Ischgl door een grote naam afgesloten. Met een spectaculair optreden van de beroemde Italiaanse rocker Zucchero, op 30 april 2017, belooft het weer een spectaculair feest worden.

Advertentie

Video van de dag

Advertentie